mladiinfo

Samit ’’16+1’’ u četvrtak i petak u Podgorici

Predstavnici Glavnog grada su organizovali konferenciju za novinare 12. septembra povodom Samita ’’16+1’’ koji će se održati u hotelu ’’Hilton’’ 14. i 15. septembra.

Glavni grad kao organizator Samita očekuje oko 270 učesnika.

Ovaj Forum je najavio gradonačelnik Podgorice, Slavoljub Stijepović. On je istakao da će susreti gradonačnika glavnih gradova Srednje i Istočne Evrope i Kine ’’Forum 16 plus 1” biti jedan od najvećih skupova od kada je Crna Gora obnovila nezavisnost.

’’U okviru Foruma predviđeno je potpisivanje deset sporazuma o saradnji, koji će predstavljati bazu za dalju promociju investicionih potencijala zemalja učesnica u oblasti obrazovanja, industrijske proizvodnje, energetike, prerade, zaštite životne sredine, saobraćajne infrastrukture i poljoprivrede”, kazao je Stijepović.

Nacionalni koordinator u mehanizmu saradnje NR Kine i zemalja Centralne i Istočne Evrope Vatroslav Belan, kazao je da je Crna Gora od pokretanja mehanizma za saradnju 16+1 veoma aktivno učestvovala u ispunjavanju ciljeva.

“Značajno je unaprijeđena saradnja na svim poljima. Uvrstili smo između ostalog preko ovog vida saradnje turističku ponudu Crne Gore na tržištu Kine, jer je to tržište po broju putnika, najznačajnije na globalnom nivou. Crnu Goru smo pozicionirali kao nezaobilaznu destinaciju’’, istakao je Belan.

Operativni direktor Foruma Vladimir Rajčić kazao je da će dvije trećine učesnika skupa biti partneri iz inostranstva.

’’U petak na radnom dijelu Foruma, imaćemo oko 270 učesnika. Od toga će 160 biti iz Kine, nekih 40 do 50 iz zemalja učesnika”, zaključio je Rajčić.

Please follow and like us: