mladiinfo

Predstavljena mobilna aplikacija Prilike za mlade u Podgorici

NVO Mladiinfo Montenegro održala je  informativno edukativnu radionicu 28.11.2017. godine u Omladinskom centru.

Radionica o obrazovnim prilikama za mlade realizovana je u okviru projekta „Mladiinfo.me – prečica za prilike”  koji je počeo 1. jula ove godine, a kojeg finansira Ministarstvo sporta putem Konkursa za finansiranje i sufinansiranje projekata za mlade u 2017. godini u vrijednosti od 4.500 eura.

Projekat „mladiinfo.me – prečica za prilike” trajao je pet mjeseci tokom kojeg je unaprijeđen info servis za mlade koji organizacija Mladiinfo Montenegro pruža putem sajta www.mladiinfo.me.

“Mlade informišemo o obrazovnim prilikama putem našeg sajta www.mladiinfo.me, koji je u okviru ovog projekta redizajniran. Sada su preglednije oblasti za koje studenti, srednjoškolci i svi mladi žele da se informišu, dok su naše aktivnosti odvojene od samih prilika koje im se nude”, kazala je predsjednica organizacije Milica Žugić.

Kroz pomenuti projekat m!M je realizovala radionice o prilikama za mlade u opštinama Berane i Bar i gradskoj opštini Tuzi.”Kroz tri radionice u radionice u Opštinama Berane, Bar i ovom današnjom u Podgorici kao i radionicama u GO Tuzi i radionici održanoj u našim prostorijama željeli smo da na što bliži način upoznamo mlade ljude sa mogućnostima koje im se nude, a za koje do sada nijesu znali. Riječ je o stipendijama, treninzima, obukama, kursevima i događajima, kako u zemlji tako i u inostranstvu, a koji su dostupni našim mladima”, istakla je Žugić.

Ispred Direktorata za mlade koji funkcioniše u sklopu Ministarstva sporta prisutnima se obratila Andrea Popović koja se osvrnula na Konkurs za raspodjelu  sredstava omladinskim organizacijama za 2017. godinu i najavila već krajem decembra novi Konkurs za 2018. godinu.„Ove godine opredijeljena su sredstva u iznosu od ukupno 170 000 eura, podržano je 36 projekata. Naredne godine kako sada stvari stoje ta cifra će biti znatno veća i iznosiće čak pola miliona eura što znači da ćemo obuhvatiti i veći broj projekata,  a i realizovaćemo i veći broj aktivnosti iz Strategije za mlade”, kazala je Popović.

Takođe ona je napomenula da je u fazi izrade i novi Zakon o mladima.

“Sprovođenjem to jest realizacijom članova zakona za mlade uvidjeli smo da ima dosta prepreka, dosta nelogičnosti a jedna od njih je i finansiranje omladinskih organizacija, zato što je finansiranje omladinskih organizacija jedino moguće putem konkursa. To će se izmijeniti ovim zakonom, takođe i izmijeniće se i formiranje krovne omladinske organizacije pošto trenutno prema zakonu o mladima nije moguće formiranje jedne takve organizacije”, kazala je Popović.

Glavna aktivnost projekta, osim redizajna sajta i informativno-edukativnih radionica bila je i izrada android aplikacije “Prilike za mlade”. Aplikacija se može skinuti besplatno sa Google Play prodavnice, a pomoću nje mladima su dostupnije prilike za usavršavanje, bilo da se radi o treninzima, stipendijama, raznim obukama, volontiranju, stažiranju, zapošljavanju, konkursima ili događajima.

“Ono što aplikaciju razlikuje od sajta je to da su na njoj samo prilike za mlade, a osim toga ima još prednosti. Jedna od njih jeste da možete dobijati obavještenja kada se objavi neka nova prilika za mlade iz oblasti koje izaberete. Osim toga prilike možete dodati u omiljene kako bi ih lakše nalazili, a najveća prednost je “zvonce” tj. alarm koji se povezuje sa kalendarom u vašem telefonu i podsjeća vas na rok za prijavu. Na taj način nećete zaboraviti da se prijavite za stipendiju, seminar, konferenciju, posao ili šta god da vas interesuje”, objasnila je Nikoleta Perić predavač u okviru pomenutog projekta.

Prisutni studenti i srednjoškolci mogli su da pogledaju i promotivni video spot koji je nastao u okviru projekta a koji bliže predstavlja aplikaciju. Spot je dostupan na Youtube-u na linku: https://www.youtube.com/watch?v=87AwqoKWaHE.

Opšti cilj projekta “mladiinfo.me – prečica za prilike” je povećan pristup mladih kvalitetnom obrazovanju. Specifični ciljevi su promocija obrazovne mobilnosti mladih i povećana informisanost mladih o mogućnostima formalnog i neformalnog obrazovanja u zemlji i inostranstvu.

Takođe na radionici je bilo i riječi o aktuelnim projektima i realizovanim aktivnostima koje je m!M sprovela u 2017. godini. Učenici su pozvani da se pridruže volonterskom servisu i da aktivno učestvuju u svojoj zajednici.

Please follow and like us: