mladiinfo

Počinje Evropska nedjelja mobilnosti

Predstavnica Mladiinfo Montenegro prisustvovala je konferenciji povodom najave za Evropsku nedelju mobilnosti koja se obilježava od 16. do 22. septembra.

Manifestacija se ove godine održava pod sloganom ,,Ugasi motor”, a kampanju sprovodi Centar za održivi razvoj Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom prosvjete.

Cilj manifestacije je da podstakne lokalne vlasti da uvedu i promovišu mjere održivog transporta i pozovu sugrađane da koriste alternativne načine prevoza.

Stalna koordinatorka sistema Ujedinjenih nacija u Crnoj Gori, Fiona Mekluni, kazala je na konferenciji za novinare povodom zvaničnog početka Evropske nedjelje mobilnosti, da događaj pruža mogućnost da se pokrene širok spektar aktivnosti.

U Crnoj Gori je planirano sedam dana aktivnosti u vezi sa održivom mobilnošću, koje će se održati u Podgorici, Cetinju, Budvi, Tivtu, Kotoru i Nikšiću. U kampanji učestvuju brojna ministarstva, Agencija za zaštitu životne sredine, EU info centar kao i brojne lokalne nevladine organizacije i privatne kompanije.

Svaki grada je pripremio niz aktivnosti a sve sa ciljem da se promoviše evropska mobilnost u lokalnim zajednicama do poboljšanja kvaliteta životne sredine.
U narednih sedam dana biće organizovano: bisiklističke vožnje, trke, planinske ture, javne tribine, filmske i muzičke manifestacije, manifestacije za djecu kao i dan bez automobila.

“Naš zajednički cilj uvijek je da uključimo građane u ove procese i da ukažemo na oživljavanje javnih prostora, parkova, trgova, ulica i koliko su oni važni za okupljanje i druženje. Posebno prostorima koji su namjenjeni djeci i mladima”, istakla je Meklani.

Kako je pojasnila, ovo je prilika za lokalne vlasti, organizacije i udruženja da rade na podizanju svijesti o uticaju aktuelnih trendova urbane mobilnosti, posebno prevelikom oslanjanju na motorizovani transport i njegovom uticaju na životnu sredinu i kvalitet života.

“Ova sedmica je takođe odlična prilika da nastavimo našu kampanju “Ugasi motor” kako bismo zaustavili bespotreban rad automobila posebno ispred dvorišta škola i vrtića. To je kampanja u kojoj se radi o tome da se utiče na promjene navike ponašanja vozača i da se doprinese smanjenju nivoa zagađenja vazduha”, kazala je Meklani.

Ove godine u Evropi se obilježava Evropska nedelja mobilnosti pod sloganom “Dijeljenjem stižeš dalje”. Iz Evropske unije željeli su da ohrbre građane Crne Gore i poručuju da treba da se koristi biciklo, javni prevoz ili alternativni načini prevoza.

“Događaji uključuju zatvaranje ulica za automobile, organizovanje biciklističkih vožnji, takmičenja za djecu na otvorenom, kao i panel diskusije o održivom transportu”, kazao je Ambasador Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav i zahvalio se partnerima, pojedincima i organizacijama sa kojima su sarađivali kako bi se ova nedelja mobilnosti održala.

Iz Agencije za zaštitu životne sredine apeluju na građane da bar tokom ove nedelje koriste alternativne vrste prevoza. Kako su istakli, u Crnoj Gori je u proteklih deset godina broj motornih vozila u stalnom porastu, a na kraju 2014. godine bilo ih je 200 hiljada, od kojih je registrovanih samo u Podgorici oko 70 hiljada.

Ministarstvo prosvjete u saradnji sa Centrom za održivi razvoj dalo je svoj doprinos ovom događaju tako da će tokom nedelje mobilnosti ispred svake škole i vrtića u Podgorici i širom Crne Gore, biće postavljeni znakovi koji pozivaju vozače da, dok čekaju svoju djecu, ugase motor i time poštuju ,,Zone čistog vazduha”.

Please follow and like us: