mladiinfo

Počela Nedjelja borbe protiv korupcije u Podgorici

Korupcija je prisutna u svim aspektima društva, zaključeno je na prvoj u nizu konferencija koje će se organizovati u okviru Svjetske nedjelje borbe protiv korupcije. Događaj su organizovali Evropski Info centar i nevladina organizacija MANS u prostorijama EU info centra.

Ambasador Evropske unije za Crnu Goru kazao je da je korupcija jedan od glavnih problema sa kojima se Crna Gora i mnoge druge evropske zemlje suočavaju. „Naša delegacija nastavlja da podržava sve inicijative koje Crna Gora sprovodi kada je u pitanju borba protiv korupcije, a koje će pomoći njenoj integraciji u Evropsku uniju“.

Vanja Ćalović, direktorica MANS-a, kazala je da korupcija podriva demokratiju i vladavinu prava i onemogućava jednakost građana pred zakonom. „Kada građanin mora da plati i kupi pravdu, onda on ne može podržavati demokratske procese u takvoj zemlji. Korupcija onemogućava građane da budu slobodni, da biraju slobodno i time bodre same temelje demokratije“.

mladiinfo
Počela Nedjelja borbe protiv korupcije

Ona je dodala da je korupcija ubica ekonomskog razvoja i porez koji strani investitori plaćaju kriminalcima kada dođu u našu zemlju. Korupcija dovodi do masovnog zatvaranja preduzeća i pljačkanja njihove imovine i ostavlja radnike bez posla.
„Korupcija najviše ubija siromašne, jer siromašni ne mogu da pristupe onim državnim servisima koji bi trebalo da budu besplatni. Korupcija onemogućava siromašne da obezbjede svoju egzistenciju, jer ako ne mogu da nađu posao bez korupcije, oni ne mogu ni da prehrane svoju porodicu“.

Takođe je navela da, kao dio organizovanog kriminala, korupcija podriva i bezbjednost države, s obzirom na to da je i terorizam prisutan tamo gdje ima organizovanog kriminala.

Ćalovićka je najavila događaje koji slijede u okviru Nedjelje borbe protiv korupcije koji će se održati u prostorijama EU Info centra, a među njima i diskusiju pod nazivom „Uloga istraživačkog novinarstva u borbi protiv korupcije“ koja će se održati petog decembra sa početkom u 10.00 časova. Nakon toga, slijedi događaj koji će se baviti ulogom civilnog sektora u borbi protiv korupcije – srijeda, šesti decembar. Takođe, u četvrtak, sedmog decembra govoriće se o slobodnom pristupu informacijama, dok će se osmog decembra, na dan zatvaranja Nedjelje borbe protiv korupcije, govoriti o korupciji u procesu Evropskih integracija u Crnoj Gori.

mladiinfo
Počela Nedjelja borbe protiv korupcije u Podgorici
Please follow and like us: