mladiinfo

Održana panel diskusija o mladima i medijima

NVO “Aktivna zona” sa Cetinja i Centar za građansko obrazovanje (CGO) održali su panel diskusiju pod nazivom ”Mladi i mediji – statisti, akteri ili konzumenti?” 29. novembra 2017. godine u Omladinskom centru u Podgorici. Diskusija je organizovana kao završni događaj u okviru projekta „Mladi i mediji“, koji je finansijski podržalo Ministarstvo sporta.

 

Događaj je otvorio predstavnik NVO-a “Aktivna zona” Miloš Marković koji je najavio sve ostale učesnike i predstavio sami projekat.

Poslije uvodne riječi Markovića, riječ je imala Andrea Popović iz Ministarstva sporta koja je podsjetila je da su mladi u Crnoj Gori, institucionalno gledano, međuresorsko pitanje. Popović je ukazala i na to da je vidljivost mladih kroz medije prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta kroz Strategiju za mlade. ”S tim u vezi, Direktorat za mlade je opredijelio oko pola miliona eura za projekte koji se tiču upravo mladih, što je znatno veća cifra ako se uzme u obzir da je tokom proteklog perioda Ministarstvo sporta podržalo šest projekata sa 170 000 eura. Konkurs za projekte biće raspisan krajem godine, a Ministarstvo sporta očekuje da će se relevantne organizacije koje se bave mladima angažovati i priložiti što kvalitetnije projekte.”

Prisutnima se takođe obratio Danijel Garić, novinar Radio televizije Crne Gore, koji je stao na stranu mladih i dodao da, uzimajući u obzir uslove i okolnosti u kojima smo odrasli, nije ni čudo da se mali broj mladih usudi da iznese svoj stav u medijima.

 

Sa druge strane, novinarka ND Vijesti ocjenila je: „Mladi su krivi zato što se njihov glas ne čuje u medijima. Kako ja koja sam iz Podgorice mogu da znam da je neko dijete iz Pljevalja osvojilo nagradu iz fizike na Balkanijadi, osim ako to ne objavi portal te škole. Mladi su ti koji treba da informišu i obavještavaju medije o nekim uspjesima ili o bilo čemu što je vezano za rad neke omladinske organizacije“.

Predrag Tomović, novinar Radija Slobodna Evropa, kazao je da su mladi inertni, neaktivni i da takvo stanje mora da se promjeni. Mia Zeković iz Omladinskog Centra naglasila je uticaj medija na mlade i navela da se slaže sa opštim stavom da mladi nijesu u dovoljnoj mjeri uključeni u medije, ali je dodala i to da mediji moraju da pokažu više interesovanja za aktivnosti koje mladi sprovode.

Predstavnica studentske organizacije MAPSS izjavila je da oni rade sve kako bi se čuo glas mladih, te da je odgovornost kako na mladima, tako i na medijima, s obzirom na to da su danas mladi prestrašeni od neizvjesnosti zaposlenja ukoliko se njihov glas čuje u medijima.

Cilj konferencije ”Mladi i mediji – statisti, akteri ili konzumenti?” bio je razgovor o mladima kroz vizuru medijskog izvještavanja, odnosno o tome kakva je medijska slika o mladima u Crnoj Gori. Događaj je okupio 20 predstavnika mladih, nevladinih organizacija i medija, koji su imali priliku da zajedno diskutuju o pomenutom pitanju.

Please follow and like us: