mladiinfo

Održana Info sesija Fonda za Zapadni Balkan

U saradnji sa Fondom za Zapadni Balkan (The Western Balkans Fund) i PR centrom iz Podgorice, a u organizaciji NVO Mladiinfo Montenegro (m!M), održana je Info sesija povodom Prvog poziva za dostavljanje predloga regionalnih projekata prvog decembra 2017. godine u PR centru u Podgorici.

 

Događaj je otvorio izvršni direktor WBF-a Gjergj Murra koji je pozdravio prisutne predstavnike organizacija civilnog društva, akademskih i istraživačkih, kulturnih i sportskih institucija iz Podgorice i ostalih gradova u Crnoj Gori, te izrazio svoje zadovoljstvo zbog broja posjetilaca.
“Zaista je veliko zadovoljstvo vidjeti sve vas u ovolikom broju. Drago mi je što mogu da potvrdim da je podjednako interesovanje za događaje koje organizujemo prisutno i u zemljama regiona”, kazao je Murra.

 

On je ocijenio da veliko interesovanje prisutnih na WBF info sesijama najbolje svjedoči o značaju koji organizacije civilnog društva daju regionalnoj saradnji na Zapadnom Balkanu. Murra je ukazao na činjenicu da je odluka Ministarstva za spoljašnje poslove (MFA) WB6 da stvori Western Balkans Fund (Fond za Zapadni Balkan) od velikog značaja.

mladiinfo
Održana Info sesija Fonda za Zapadni Balkan

“Prije svega, nećemo samo nastaviti sa praksom ispunjenja datih obećanja, već ćemo i početi sa implementacijom ključnih ciljeva kako bismo unaprijedili procese regionalne saradnje na Zapadnom Balkanu. WBF je nova regionalna inicijativa, ali i prva, sveobuhvatna i regionalana inicijativa,  značajan instrument za unapređenje regionalne saradnje i promovisanje “peple-to-people” odnosa na Zapadnom Balkanu.

Po prvi put u toj strukturi, WB Vlade su posvećene i pravno obavezane da učvrste saradnju komponenti civilnog društva, te podrže zajedničke regionalne projekte i regionalnu koheziju. Podrška regionalnim projektima civilnog društva, jeste suština i cilj WBF-a i dodjela grantova  predstavlja mehanizam za postizanje ovog cilja.“, dodao je on.

 

Nakon uvodne riječi, Murra je dao kratak prikaz uloge WBF-a i Poziva za dostavljanje regionalnih projekata, naglasivši da će WBF pružiti finansijsku podršku malim i srednjim projektima u  oblastima: kultura, obrazovanje i istraživanje, održivi razvoj. Dodao je i da su promocija prekogranične saradnje, rodne ravnopravnosti i omladina unakrsna pitanja koja pokrivaju sve aktivnosti u okviru ključnih područja aktivnosti WBF-a.

 

mladiinfo
Održana Info sesija Fonda za Zapadni Balkan

 

Generalni direktor Direktorata za multilateralne odnose iz Ministarstva spoljašnjih poslova Crne Gore, Mr Ivan Ivanišević ukazao je na značaj regionalnih projekata i dodao:

“Naš cilj je da doprinesemo svim regionalnim i međunarodnim aktivnostima koje imaju za cilj da unaprijede saradnju u regionu i proces integracija u EU. Crna Gora je, uz ostale zemlje Zapadnog Balkana, već duži vremenski period uključena u proces osnivanja Fonda.

 

Prisutnima se obratio i viši stručnjak WBF-a Mr Aleksandar Vesić, kao i WBF koordinatorka programa Antoaneta Ivanova i Dafina Beqiri koje su predstavile projekat i objasnile pojedinosti Poziva.

Ukupan iznos koji se dodjeljuje je 230 000 eura, pri čemu će se za svaki pojedinačni projekat izdvojiti maksimalno 12 000 eura. Svaka organizacija mora imati najmanje dva partnera iz organizacija iz drugih zemalja iz regiona, što znači da projekat treba da obuhvati najmanje tri države. Rok za prijavu projekata je 22. decembar ove godine.

 

Događaj je okupio veliki broj neprofitnih pravnih lica, institucija i organizacija koje su se informisale o Prvom pozivu za dostavljanje predloga regionalnih projekata WBF-a. Prisutni su imali priliku da postave pitanja o svemu što ih zanima, te stvorili mogućnost za uspjeh u predstojećim projektima.

 

mladiinfo
Održana Info sesija Fonda za Zapadni Balkan
Please follow and like us: