Održan trening SALAAM- povećanje sprečavanja radikalizma i islamofobije kroz umjetnost

Volonteri NVO Mladiinfo Montenegro Marko Mihailović i Ivana Žugić učestvovali su na treningu “SALAAM – preventing the riSe of rAdicaLism and islAMophobia through art”, koji je održan od 11. do 18. juna u Palermu, u Eko selu Fiori di Campo i podijelili utiske sa događaja.
“Prezadovoljni smo treningom, upoznali smo dosta novih ljudi, obišli predivni grad Palermo, a isto tako naučili nove i veoma korisne stvari. Smatramo da su ovakvi seminari sjajna prilika za sve mlade ljude da putuju, obiđu druge zemlje, upoznaju nove ljude i povećaju svoja znanja i vještine iz raznih oblasti.”
“SALAAM – preventing the riSe of rAdicaLism and islAMophobia through art” je trening kurs koji je finansiran kroz program Erasmus+ – KA1: Mobilnost omladinskih radnika. Učesnici projekta su bili 32 mladih ljudi iz Bugarske, Grčke, Portugala, Poljske, Italije, Španije, Turske, Albanije, Bosne i Hercegovine, Srbije i Cne Gore. Cilj treninga je bila promocija interkulturnog dijaloga i razvoj vještina za prenošenje vrijednosti slobode, tolerancije, demokratije i poštovanja ljudskih prava. SALAAM projekat imao je za cilj da poveća sposobnosti omladinskih radnika kako bi radili na globalnim integracijama migranata i mladih sa ograničenim mogućnostima, koristeći alate neformalnog obrazovanja, posebno umjetnost i Recipročni maijutski pristup organizacije Danilo Dolči.
Osim toga, ciljevi su bili:
• Podsticanje interkulturalnog dijaloga i socijalne kohezije između mladih, kroz poboljšanje sposobnosti omladinskih radnika da spriječe radikalizaciju i suprotstave se islamofobiji u Evropskim i balkanskim zemljama
• Unaprijeđenje vještina i kompetencija omladinskih radnika i bolja promocija njihovog znanja o neformalnim metodama i inovativnim pristupima učenju na polju interkulturalnog, međuvjerskog dijaloga i socijalnog uključivanja.
• Demonstracija uloge pristupa neformalnog učenja u razvijanju vrijednosti solidarnosti i tolerancije među mladim ljudima i podrška njihovom aktivnom učenju u demokratskom životu
• Poboljšanje potencijala omladinskog rada, kako bi se mladi povezali, stvarajući nove prilike da svoje ideje prenesu u praksu i podstaknu uključivanje onih sa smanjenim mogućnostima.

Please follow and like us: