Obilježen Dan Evrope

Dan Evrope svečano je obilježen 9. maja u prostorijama EU Info Centra u Podgorici.
Prisutnima se tim povodom u ime organizatora obratio šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Aivo Orav koji je prisutnima poželio dobrodošlicu i ukazao na značaj obilježavanja Dana Evrope.
“Danas slavimo dan Evrope i to je ono što nas ujedinjava i što nas povezuje. Ove godine slavimo 60 godina od potpisivanja Rimskog ugovora. Integracije nijesu ono čime se bave političari već se njima bave i imaju koristi i građani. Uz pomoć EU mi imamo bolji kvalitet vode, unaprijeđene puteve, medicinske usluge i mnogo toga i drago nam je što 76 odsto građana ove države podržava članstvo u EU. Integracija u EU nije nešto o čemu samo govore političari i birokrate, to je nešto što građani Crne Gore već mogu da osjete i vide. Imate našu podršku da nastavite dalje na putu ka punopravnom članstvu. Crna Gora pripada Evropskoj uniji i Evropska unija pripada Crnoj Gori”, rekao je Orav.
Gradonačelnik Podgorice Slavoljub Stijepović je čestitajući praznike istakao da Dan Evrope i Dan pobjede nad fašizmom predstavljaju našu budućnost i prošlost.
“Oba praznika su tekovine slobode, mira i potrebe za prosperitetom. Ime i prezime su svijeta kojeg poznajemo i kojem težimo. Iskovali su ga naši preci, na nama je da ostvarimo njihovu plemenitu ideju, a da potomcima prenesemo viziju zajedništva i solidarnosti”, saopštio je Stijepović.
Stijepović je konstatovao da bez obzira na svakodnevne izazove, ne postoji segment gradske uprave koji nije duboko posvećen tom cilju.
“Mijenjamo se i učimo. Stvaramo i napredujemo. Usvajanje standarda nije uvijek lako, ali je neophodnost opravdana. Kada za cilj imamo bolji život naše djece, ne postoje teškoće koje nećemo prebroditi. Ostvarenje nije daleko, ali i bliske stvari ponekad zahtijevaju isti stepen truda i strpljenja”, istakao je on.

Na ceremoniji šef delegacije EU uručio je nagrade pobjednicima likovnog konkursa “Evropa – to smo mi“, u kojem su učestvovale 43 škole iz 18 opština.
Prvu nagradu je dobila učenica Mirjana Drobnjak, učenica devetog razreda Osnovne škole Rifat Burdžović Tršo, iz Lozne kod Bijelo Polje, drugu David Jovanov, iz kotorske OŠ „Njegoš“, a treću Nikolina Radojičić iz OŠ „Dušan Đukanović“, iz Lukova kod Nikšića. Specijalnu nagradu za ukupan kvalitet dostavljenih radova dobila je Osnovna škola „Vuk Karadžić” iz Berana, za čije učenike će biti organozovan izlet na Skadarsko jezero. Prvonagrađena Mirjana dobila je nagradu i od Biciklo.me.
“Danas je Crna Gora lider regiona u procesu pristupanja i sa zadovoljstvom pozdravljamo integraciju svojih susjeda. Uspjesi ostvareni u dosadašnjem periodu nedvosmisleno govore da je naša država na pravom putu, putu demokratskih reformi, ekonomske stabilnosti i evropske budućnosti”, rekao je Radović.
Za najmlađe je tim povodom bio pripremljen bogat zabavni program uz učešće animatora. U okviru dječjeg programa, nastupio je simfonijski orkestar Muzičke škole “Vasa Pavić”, a svoja umijeća su predstavili mališani iz podgoričkih vrtića i učenici osnovnih škola.
Dan Evrope je i ove godine tradicionalno obilježen muzičkim koncertima i nizom aktivnosti koje su realizovane u saradnji sa ambasadama država članica, EU Info centrom i lokalnim partnerima.
Centralnoj proslavi su prethodila dva koncerta: 5. maja u Nikšiću, u saradnji sa Bedem festom, organizovana je DJ žurka povodom trideset godina postojanja EU programa Erasmus, a dan kasnije, 6. maja, Dan Evrope je proslavila i podgorička publika, uz hor Viva Vox.

Please follow and like us: