mladiinfo

35,4 odsto aktivnih konzumenata duvana u CG

U Crnoj Gori 35 odsto građana su aktivni pušači, dok je 63 odsto građana bar jednom probalo alkohol, rezultati su nacionalne studije „Istraživanje o kvalitetu života, životnim stilovima i zdravstvenim rizicima stanovnika Crne Gore“ koji su predstavljeni na konferenciji koju je organizovao Institut za javno zdravlje, a kojoj je prisustvovala predstavnica NVO Mladiinfo Montenegro.


Studija je prezentovana na Institutu za javno zdravlje i sprovedena je prvi put u Crnoj Gori 2017. godine u saradnji sa Zavodom za statistiku Crne Gore (MONSTAT) i uz podršku Evropskog centra za praćenje droga i zavisnosti o drogama (EMCDDA).

Kada je u pitanju konzumiranje duvana, u Crnoj Gori je 35,4 odsto aktivnih pušača. Aktivni pušači dnevno koriste između 10 i 20 cigareta. Istraživanje je pokazalo da 37 odsto aktivnih pušača želi da prestane sa pušenjem.

Kada je alkohol u pitanju, 63,5 odsto ispitanika je saopštilo da su konzumirali alkohol bar jednom u životu. U prethodnih mjesec dana, 41 odsto mladih je koristilo alkohol.

“Muškarci i žene jednako piju u Crnoj Gori. Istraživanje je pokazalo da jedna petina mladih tokom jednog izlaska konzumira pet ili više različitih alkoholnih pića. To ukazuje na namjeru da žele da dođe do opijanja”, pokazala je studija.

Istraživanje je pokazalo da je devet odsto od ispitanika u Crnoj Gori koristilo neku vrstu droge.

“Od ukupnog broja, 14,3 odsto su mladi. Takođe, u većem procentu su muškarci uživaoci droge u odnosu na žene. Droga koja se najčešće koristila jeste kanabis. Ovu vrstu droge je koristilo 8,6 odsto ispitanika“, navedeno je u studiji.

Direktor Instituta za javno zdravlje Boban Mugoša istakao je da je upotreba droga, odnosno zavisnost o drogama, jedan od ključnih socio-zdravstvenih problema savremenog društva u svim zemljama svijeta.

“Prema globalnim procjenama, 200 miliona ljudi širom svijeta koristi droge. Oko 162 miliona koristi marihuanu i hašiš, a 35 miliona stimulanse”, kazao je Mugoša.

 

Please follow and like us: